Guide för spisar och range cookers

Välkommen till vår köpguide för spisar och range cookers! Här förklarar vid skillnaden mellan en range cooker och en vanlig spis, diskuterar för- och nackdelar av olika typer av hällar och ugnar samt svarar på de vanligaste frågorna om spisar med italiensk design. Tveka inte att kontakta oss om du har fler frågor!

Vad är en range cooker?

Med en range cooker menas ofta en exklusiv bredare spis med två eller fler ugnar och mer än fyra matlagningszoner. Den vanligaste typen av range cooker är en spis med 90 cm och italiensk design. En rangecooker i ditt kök har många praktiska fördelar och är ett utmärkt val om du precis som vi älskar att spendera tid i köket och laga mat i alla dess former, samtidigt som du får en spis vars design sticker ut.

Förutom ett snyggt utseende bjuder en range cooker större flexibilitet och tillagningskapacitet än en vanlig ugn. En range cookers ugn har ofta fler funktioner och dess storlek möjliggör även tillagningen av en större mängd mat än en vanlig induktionsspis eller gasspis tillåter.

Vi erbjuder range cookers i alla dess olika varianter, storlekar och färger. Hos oss kan du välja spisar med gashäll, glaskeramikhäll eller induktionshäll i storlekarna 60 cm, 70 cm, 90 cm, 120 cm och 150 cm.

Italienska spisar


Spisar med italiensk design är kända för sin elegans, stil och sitt högkvalitativa utförande. Den italienska designen i kökets värld är synonymt med tidlöshet och enastående estetik. Italien har en lång tradition av tillverkning av köksapparater och spisar, och italienska varumärken som Lofra, Steel och Bertazzoni är välkända för att erbjuda innovativa och vackert utformade produkter.

Italienska spisar kombinerar sofistikerad formgivning med praktiska funktioner som passar dagens moderna kök. Oavsett om det är en klassisk retrostil eller en mer modern och minimalistisk design, så strävar italienska varumärken alltid efter att skapa spisar som blir en central del av kökets inredning.

Med fokus på detaljer och kvalitet används noggrant utvalda material, som rostfritt stål, glas och emalj för att skapa en lyxig och hållbar produkt. Italienska spisar är också kända för att erbjuda ett brett utbud av färger och detaljalternativ, vilket ger möjlighet att anpassa spisen efter ditt köks unika stil och design. Inte nog med det så erbjöds ofta vitvaror med matchande italiensk design, t.ex. fläktar, kylskåp, inbyggnadsugnar och vinkylar.

Spisar med italiensk design är också kända för att erbjuda avancerade funktioner och den senaste tekniken för att underlätta matlagningen. Det kan vara allt från intuitiva kontroller, smarta funktioner för automatisk matlagning, energieffektivitet och snabb uppvärmning.

Vilken häll ska jag välja?

Är viktig faktor vid val av din nya spis är vilken typ av häll du vill ha. Vill du gå mer åt det traditionella med gashäll eller glaskeramikhäll eller är den moderna induktionshällen rätt väg att gå för dig? Nedan förklarar vi skillnaderna mellan de olika typerna av spishäll.

Induktionshäll

Den största fördelen med en induktionshäll är den korta tillagningstiden och den minskade energiförbrukningen. Energieffektiviteten maximeras eftersom induktion endast hettar upp kokkärlets botten och inte spillar värme på områden där du inte placerar ditt kokkärl, tillagningseffektiviteten är därmed hela 90 %. Induktionshällar påminner mycket om en gashälls direkta värme som ger ett direkt respons vid ökning eller sänkning av värmen. Induktion värmer genom magnetism och kräver kokkärl gjorda med en viss halt av metall såsom gjutjärn, titan eller stål.

Gashäll

Den som fastnat för att laga mat med en gashäll vet att precisionen av temperatur och möjligheten att snabbt och steglöst reglera temperaturen är unik för en gasbrännare. Sådan precision går inte att uppnå på någon annan typ av häll. Gashällen fångar matlagningens gedigna hantverk och är tveklöst alla kockars självklara val. Du behöver inte tänka på att köpa speciella grytor och kastruller, på en gashäll passar alla! En gashäll kombineras ofta med en elektrisk ugn, en så kallad "dual fuel" spis. Men vi erbjuder även spisar med gashäll kombinerat med gasugn, även kallat en "full gas" spis.

Glaskeramikhäll

En glaskeramikhäll fungerar tack vare att ett värmeelement under glasytan värms upp och överför värmen till den valda kokzonen. Glaskeramiska hällar blir varma på själva plattan, något som induktionshällar inte blir på samma sätt. På en glaskeramikhäll fungerar alla typer av kokkärl till skillnad från på induktionshällen. En stor fördel är att både induktion och glaskeramiska hällar är väldigt lätta att rengöra.

Vilken ugn ska jag välja?

Precis som era matlagningsvanor styr valet av häll, styr det även valet av ugn. Börja med att fundera på hur många ugnar du och din familj behöver och önskar. Vi erbjuder allt från 1 till 3 ugnar, med olika design och från olika varumärken.

Fördelen med två eller tre ugnar är att du får möjlighet att sätta flera temperaturer samtidigt och kan på så vis laga olika maträtter samtidigt i olika ugnar. Fördelen med en ugn är att du får en generöst stor ugn att jobba med. Ofta finns även varmluft som funktion, vilket gör det möjligt att laga flera maträtter i samma ugn utan att maträtterna tar smak från varandra.

Multifunktionsugn

I en elektrisk multifunktionsugn får du flera funktioner i en och samma ugn. Multifunktionsugnar kombinerar t.ex. över- och undervärme, grillfunktion och varmluft. På så vis får du det bästa av alla världar kombinerat i en och samma ugn. Här finns funktioner som passar flera olika tillagningssätt och råvaror, både bakning, grillning och upptining av mat. Perfekt för hemmakocken som vill vara flexibel och önskar en ugn som klarar alla typer av nya recept!

Gasugn

En gasugn är perfekt för dig som vill tillaga med gas för smakens skull eller som har begränsad tillgång till el i t.ex en sommarstuga eller liknande. En klar fördel med en gasugn är att den snabbare får upp en hög värme än en vanlig elektrisk ugn. Viktigt i en gasugn är dock att använda plåtar som låter värmen cirkulera i ugnen. Något som våra gasugnar från Lofra är mycket bra på eftersom deras plåtar vilar på ett galler samt har ventilationshål kring hela plåtens yttre kant. På så vis låter du värmen cirkulera i hela ugnen istället för att få mest värme underifrån, vilket annars är risken i en gasugn.

Ångugnar

Ångugnar är en typ av ugn som erbjuder en mer skonsam och hälsosam matlagning. Istället för att använda traditionell torr värme som i konventionella ugnar, använder ångugnar ånga för att tillaga maten. Ångan bevarar råvarornas naturliga smak, färger och näringsämnen, vilket resulterar i saftigare och mer näringsrik mat. En ångugn kan ha olika ångfunktioner, till exempel rena ånglägen för hälsosam matlagning eller kombinerade ång- och varmluftsfunktioner för att ge en krispig yta på maten. Vissa ångugnar har även automatiska program för specifika rätter, vilket gör matlagningen ännu enklare.

Ugn med pyrolys

Pyrolys är en självrengöringsfunktion där ugnen hettas upp till mycket höga temperaturer, vanligtvis runt 500-550 grader Celsius, vilket förvandlar matrester och fett till aska. Efter pyrolysprocessen kan du enkelt torka bort askan med en fuktig trasa, och ugnen blir rengjord och befriad från envisa fläckar och fettavlagringar. Denna rengöringsmetod är mycket effektiv och eliminerar behovet av att använda starka kemikalier eller skrubba ugnen manuellt. Det är en tidsbesparande och praktisk funktion för den som vill ha en väl underhållen ugn med minimal ansträngning. Det är viktigt att notera att pyrolysprocessen kräver en del energi, så det är bra att använda den med måtta och helst när ugnen är ordentligt smutsig.

FAQ - Vanliga frågor och svar om spisar och vitvaror


FAQ - Vanliga frågor och svar om vinkylar


Hur rengör jag min ugn?
Det finns en mängd olika sätt att rengöra en ugn. Allt från husmorsknep till avancerade rengöringsfunktioner. Dock kommer man aldrig ifrån hederlig manuell städning. Både den vanligare typen av emaljerade ugnar och ugnar med pyrolysfunktion måste torkas av innuti. Skillnaden med pyrolys är att den först förbränner allt eventuellt spill i ugnen till aska som du sedan torkar av. En emaljerad ugn hoppar över steget med förbränning och har en emalj anpassad för att spill inte ska fastna, så att du kan torka av lätt utan att behöva hetta upp ugnen först.

Vilken typ av spis är energisnålast?
Induktionshällar är generellt sett de mest energisnåla spisarna. Induktionshällar använder magnetism för att värma upp kokkärlet direkt, vilket resulterar i effektivare och snabbare uppvärmning jämfört med andra spistyper. Induktionshällar har också fördelen att de bara värmer upp området där kokkärlet placeras, vilket minskar energiförluster. Dessutom har induktionshällar oftast en hög energieffektivitet och kan spara energi genom att snabbt anpassa värmen efter behovet.

Vad drar mest el, spis eller mikro?
En spis drar generellt sett mer el än en mikrovågsugn. En spis är vanligtvis ansluten till elnätet och använder en betydande mängd energi för att värma upp och laga mat. Mikrovågsugnar däremot använder mikrovågor för att värma maten snabbt och effektivt. Mikrovågsugnar har vanligtvis lägre wattstyrka och kortare matlagningstider, vilket gör att de drar mindre el jämfört med spisar.

Vad är en bra spis?
En bra spis är en som uppfyller dina specifika behov och preferenser. Det finns flera faktorer att överväga när du letar efter en bra spis, inklusive storlek, funktioner, energieffektivitet och pålitlighet. En bra spis bör kunna erbjuda tillförlitlig och jämn uppvärmning, ha tillräckligt med kokzoner eller brännare för dina matlagningsbehov och vara enkel att rengöra och använda. Det är också viktigt att välja en spis från ett välrenommerat varumärke som erbjuder god kundsupport och garantier.