Vilken ugn ska jag välja?
Precis som era matlagningsvanor styr valet av häll, styr det även valet av ugn. Börja med att fundera på hur många ugnar du och din familj behöver och önskar. Vi erbjuder allt från 1 till 3 ugnar, med olika design och från olika varumärken.
Fördelen med två eller tre ugnar är att du får möjlighet att sätta flera temperaturer samtidigt och kan på så vis laga olika maträtter samtidigt i olika ugnar. Fördelen med en ugn är att du får en generöst stor ugn att jobba med. Ofta finns även varmluft som funktion, vilket gör det möjligt att laga flera maträtter i samma ugn utan att maträtterna tar smak från varandra.
Multifunktionsugn
I en elektrisk multifunktionsugn får du flera funktioner i en och samma ugn. Multifunktionsugnar kombinerar t.ex. över- och undervärme, grillfunktion och varmluft. På så vis får du det bästa av alla världar kombinerat i en och samma ugn. Här finns funktioner som passar flera olika tillagningssätt och råvaror, både bakning, grillning och upptining av mat. Perfekt för hemmakocken som vill vara flexibel och önskar en ugn som klarar alla typer av nya recept!
Gasugn
En gasugn är perfekt för dig som vill tillaga med gas för smakens skull eller som har begränsad tillgång till el i t.ex en sommarstuga eller liknande. En klar fördel med en gasugn är att den snabbare får upp en hög värme än en vanlig elektrisk ugn. Viktigt i en gasugn är dock att använda plåtar som låter värmen cirkulera i ugnen. Något som våra gasugnar från Lofra är mycket bra på eftersom deras plåtar vilar på ett galler samt har ventilationshål kring hela plåtens yttre kant. På så vis låter du värmen cirkulera i hela ugnen istället för att få mest värme underifrån, vilket annars är risken i en gasugn.
Ångugnar
Ångugnar är en typ av ugn som erbjuder en mer skonsam och hälsosam matlagning. Istället för att använda traditionell torr värme som i konventionella ugnar, använder ångugnar ånga för att tillaga maten. Ångan bevarar råvarornas naturliga smak, färger och näringsämnen, vilket resulterar i saftigare och mer näringsrik mat. En ångugn kan ha olika ångfunktioner, till exempel rena ånglägen för hälsosam matlagning eller kombinerade ång- och varmluftsfunktioner för att ge en krispig yta på maten. Vissa ångugnar har även automatiska program för specifika rätter, vilket gör matlagningen ännu enklare.
Ugn med pyrolys
Pyrolys är en självrengöringsfunktion där ugnen hettas upp till mycket höga temperaturer, vanligtvis runt 500-550 grader Celsius, vilket förvandlar matrester och fett till aska. Efter pyrolysprocessen kan du enkelt torka bort askan med en fuktig trasa, och ugnen blir rengjord och befriad från envisa fläckar och fettavlagringar. Denna rengöringsmetod är mycket effektiv och eliminerar behovet av att använda starka kemikalier eller skrubba ugnen manuellt. Det är en tidsbesparande och praktisk funktion för den som vill ha en väl underhållen ugn med minimal ansträngning. Det är viktigt att notera att pyrolysprocessen kräver en del energi, så det är bra att använda den med måtta och helst när ugnen är ordentligt smutsig.