Köpguide

Välkommen till vår köpguide. Här försöker vi på ett enkelt sätt förklara vad du behöver tänka på inför ditt köp av en vinkyl eller ett vinlagringsskåp. Vi går igenom de fem gyllene reglerna för vinlagring, vanliga frågor och svar samt vilka olika typer av vinkylar och vinlagringsskåp som finns på marknaden idag. Skulle du, efter att ha läst denna guide, ha fler frågor och funderingar - Tveka inte att kontakta vår kundtjänst! Våra experter hjälper dig mer än gärna!

5 gyllene regler för vinlagring

Olika typer av vinkylar och vinlagringsskåp

Vinkylar finns i olika storlekar, i olika färger och för olika typer av installationer. Det finns så många alternativ att det nästan kan kännas lite som en djungel att guida sig igenom. Vare sig du är en glad vinentusiast eller en seriös vinsamlare finns det en vinkyl som täcker ditt behov! Men vad skiljer en fristående, inbyggbar och integrerbar vinkyl från varandra? Det svarar vi på nedan. Läs även gärna vårt avsnitt om “viktiga frågor att ställa dig vid köp av en vinkyl eller ett vinlagringsskåp” lite längre ner.

Fristående vinkyl

Den vanligaste och enklaste varianten av vinkylar är fristående vinkylar. En fristående vinkyl placeras lämpligast i ett utrymme som låter värmen från vinkylen cirkulera på ett korrekt sätt - alltså inte inbyggd. En fristående vinkyl behöver alltid ett avstånd på cirka 10 cm fritt runtom produkten för att ventileras på ett korrekt sätt. Fristående vinkylar finns med både kompressorkylning och termoelektrisk kylning.

Inbyggbar vinkyl

En inbyggbar vinkyl installeras ofta under bänkskivan i ett kök alternativt i ett högskåp. Vi erbjuder inbyggbara vinkylar med en bredd från 15 cm till 60 cm från flera olika varumärken. Vi har även ett stort sortiment av vinkylar med olika dörrhöjder som är anpassade utefter de största kökskedjornas mått. Vi vill att din vinkyl ska matcha resten av ditt kök och det gör du enklast genom att se till att din vinkylsdörr har samma höjd som dina köksluckor. Är du osäker på vilken vinkyl som bäst passar ditt kök? Kontakta oss gärna! Till skillnad från en fristående vinkyl kan den inbyggbara vinkylen installeras utan att ta hänsyn till utrymme runt omkring sig. Ventilationen på en inbyggbar vinkyl sker genom en sockel framtill och det är därför viktigt att denna inte täcks för! Är du osäker på hur du ska installera din inbyggbara vinkyl? Läs gärna vår installationsguide om hur du bygger in din inbyggbara vinkyl.

Integrerbar vinkyl

En integrerbar vinkyl installeras alltid i högskåp och funkar precis som installationen av en inbyggbar ugn. Installationen av en integrerbar vinkyl kräver lite mer än installationen av en inbyggbar vinkyl. Därav är detta alternativ väldigt populärt för kunder som bygger om sitt kök i samband med sitt vinkylsköp. En integrerbar vinkyl har ingen ventilation framtill utan byggs in enhetligt i ditt kök. Dock behöver det finnas utrymme för ventilation i högskåpet (både upptill och nedtill för att ventilation ska ske korrekt). Läs gärna vår installationsguide om hur du bygger in din integrerbara vinkyl.

Vinlagringsskåp

Vinkylar i all ära, men vill du förvara vin under en längre tid och ha snarlika förhållanden som en vinkällare - då är det ett vinlagringsskåp du ska satsa på! Ett äkta vinlagringsskåp tar hänsyn till de fem gyllene reglerna; konstant temperatur (12 grader), ingen lukt (kolfilter), ingen vibration (vibrationsfri kompressor), inget ljus (solid dörr), lämplig fuktighet (lavastenar, vattentank och möjlighet till avläsning).

Hemmakompaniet.se frågor och svar

Viktiga frågor att ställa dig inför köpet av en vinkyl eller ett vinlagringsskåp
Frågan kan tyckas enkel, men är ack så viktig att tänka på. Om du har som ambition att avnjuta ditt vin frekvent och inte tänker förvara det i fler år - då är det en vinkyl du bör investera i. Vill du däremot lagra vinflaskor över en längre tid bör du investera i ett vinlagringsskåp. Om ambitionen är att både lagra och ha viner redo för serveringstemperatur rekommenderar vi en vinkyl och ett vinlagringsskåp, alternativt ett multifunktionsskåp som täcker båda behoven.
Om vinkylen är tänkt att förvara både röda och vita viner är två temperaturzoner att föredra. Om kylen är tänkt att förvara en typ av vin räcker det gott och väl med en temperaturzon. Tre temperaturzoner möjliggör att du kan hålla vinet kylt i tre olika serveringstemperaturer. Detta passar sig bra för dig som vill ha champagne, vitt vin & rött vin redo att serveras.
När man väl börjat sin vinsamling är det ofta svårt att sluta. Av den anledningen kan det vara en bra idé att planera in ett större antal flaskor än du hade tänkt dig från början. Av erfarenhet rekommenderar vi därför att du tar höjd och investerar i en vinkyl som rymmer 20% fler flaskor än vad du hade tänkt dig från början. På så vis kan du enkelt expandera ditt intresse över tid, utan att behöva investera i en ny vinkyl eller ett nytt vinlagringsskåp.
En vinkyl måste placeras i ett rum med inomhusklimat, dvs varmare än 15 grader, annars fungerar den inte optimalt. Det ska dessutom helst inte vara kraftiga svängningar av temperaturen i rummet. De flesta vinlagringskåp är utrustade med vintersäkerhetssystem som gör det möjligt att ha det i kallare klimat (så lågt som 0+ grader). Med ett sådant vinlagringsskåp kan man känna sig trygg även om man har det i garaget eller källaren.
Kapacitetsindikationerna som tilldelas för olika typer av vinlagringsskåp/vinkylar ges i syfte att informera. De kommer att hjälpa dig att göra ditt val efter dina önskemål och det tillgängliga utrymme du har. Dessa kapaciteter är baserade på en standard flaska typ "Bordeaux 75cl tradition". I verkligheten kommer du förmodligen att samla flaskor i olika form och storlek. Av praktiska skäl är det troligt att anta att du kommer att fylla din vinkyl med ett antal flaskor strax under maximal kapacitet. Till exempel, om en vinkyl är fylld med endast Bourgogneflaskor kommer ungefär 25-30% färre flaskor få plats än den ursprungliga kvantiteten som beräknades för Bordeauxflaskor.
Om du ska ha din vinkyl i ett rum där du ofta befinner dig är det givetvis viktigt att tänka på ljudnivån. Denna mäts i decibel och finns specificerad för respektive modell. Ett värde runt 40 dB är normalt för vinkylar. Det är dock viktigt att komma ihåg att kylenheter behöver låta litegrann då kompressorn behöver arbeta med jämna mellanrum, och inte kan göras helt tyst.
Ljud är väldigt subjektivt och för vissa kan ett ljud upplevas som störande även om det för någon annan är helt normalt. Väldigt ofta är också nya ljud mycket mer påtagliga under den första tiden. Man vänjer sig efter ett tag. Det kan dock vara skönt att veta vilka ljud som är normala, så man inte behöver bekymra sig över om det är något fel. I ett vinlagringsskåp finns det två huvudsakliga sorters ljud att notera. Ett kommer från kompressorn som går igång med jämna mellanrum. Ett dovt brummande ljud vanligtvis. Det andra är från evaporatorn, och påminner om ett ubåtsljud. Detta kan variera något i styrka. För inbyggbara vinkylar är det också två sorters ljud, men då är det mest kompressorn och fläkten som ser till att vinkylen kan andas som låter. Fläkten, som även ger vinerna en bra och luktfri miljö, går igång frekvent.
En vinkyl med kompressorkylning fungerar ungefär som ett kylskåp och det är det mest effektiva kylsystemet. En nackdel med kompressorkylar är att de avger ett ljud ifrån sig när kompressorn körs - välj därför gärna en vinkyl med låg ljudnivå! En termoelektrisk vinkyl är oftast tystare och funkar lite som kyltekniken vid kylboxar. Vid termoelektrisk kylning används ett peltierelement som kyler en stor yta. Kylan cirkulerar sedan med hjälp av fläktar. En nackdel med termoelektriska vinkylar är att de inte är lika effektiva som kompressorkylar.
I många vinkylar med 2 temperaturzoner är zonerna beroende av varandra. Är detta fallet måste temperaturen i den övre zonen vara minst 5 grader kallare än i den nedre. Kontakta oss för att ta reda på vad som gäller vinkylen du är intresserad av.