Montering och installation

Välkommen till vår installationsguide för vinkylar!

Välkommen till vår installationsguide för vinkylar!

Hur bygger du in en vinkyl? Vad behöver du tänka på när du bygger in en vinkyl? Hur skiljer sig installationen mellan en inbyggbar och integrerbar vinkyl? Frågorna kan vara många och i denna guide har vi försökt svara på alla frågor som kan uppkomma när du ska installera din vinkyl. Här har vi samlat information för våra inbyggbara och integrerbara vinkylar. Vill ni läsa mer om vad som skiljer olika vinkylar från varandra och vad som kan vara bra att tänka på inför köpet av en vinkyl - hittar ni den informationen i vår köpguide. Har du några frågor eller funderingar eller hittar ni kanske inte det ni söker? Kontakta gärna vår professionella kundtjänst, vi hjälper dig gärna!

7 saker att tänka på vid installationen av en vinkyl

1. Vilken höjd har dina köksluckor?

Vinkylar med samma dörrhöjd som dina köksluckor ger ett bättre intryck och bidrar till en snyggare helhet i ditt kök. Vi är en av få aktörer som erbjuder vinkylar med olika dörrhöjder som är anpassade efter köksmått från exempelvis Marbodal, HTH och Ikea. Är du osäker på vilken vinkyl som passar bäst in i ditt kök? Kontakta gärna våra kunniga säljare så hjälper de dig vidare!

2. Är ventilationen viktig?

Ja. Inbyggbara vinkylar har ventilationen framtill och integrerbara vinkylar har ventilationen baktill. Ta hjälp av installationsritningen eller filmerna nedan för att avgöra hur mycket utrymme som behövs till just din vinkyl och var detta utrymmet ska vara. Tips: Har du en vinkyl med luftutsläpp på framsidan kan du sätta din egna kökssockel framför den om du förser den med ventilationshål - Snyggt, smidigt och stilrent!
2. Är ventilationen viktig?

3. Välj en vinkyl med ett integrerat gångjärn!

På många vinkylar sitter gångjärnet ovanpå dörren vilket inte ger ett så snyggt intryck när det byggs in. Vill du ha en vinkyl som går i linje med ditt kök ska du därför kika på ett gångjärn som är integrerat i dörren. Majoriteten av de vinkylsmodeller som vi erbjuder på Vinkylen.se har detta.

4. Glöm inte att köpa till ett droppskydd!

En del försäkringsbolag kräver idag att du har ett läckageskydd under dina vitvaror vid en potentiell vattenläcka. Vi erbjuder droppskydd till alla våra inbyggbara och integrerbara vinkylar. Någonting som kan vara väl värt investeringen! Klicka dig gärna vidare till våra droppskydd.

5. Glöm inte dörrens svängradie.

En miss som är enkel att göra är att glömma bort att vinkylsdörren har en svängradie. Med andra ord, det behöver finnas lite plats i sidled för att dörren ska kunna öppnas fullt ut. Kika därför gärna en extra gång på installationsritningen innan du påbörjar inbyggnaden alternativt kika på modeller vars gångjärn är anpassade för att motverka detta problem - mQuvée har flera modeller i sitt sortiment.

6. Finns ett eluttag i närheten?

Vinkylens sladd är i regel 1,8 meter. Har du ett eluttag i närheten är det alltid bättre än att koppla strömmen via en förlängningskabel - detta kan påverka vinkylens prestanda.
6. Finns ett eluttag i närheten?

7. Är stommen tillräckligt stabil?

Om du ska bygga in en integrerbar vinkyl i ett högskåp är det viktigt att se till att stommen är stabil och kan hantera vinkylens vikt. Titta gärna på vår installationsvideo för integrerbara vinkylar nedan. Har du fler frågor därefter? Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna vidare!

Installationsvideo för integrerbara vinkylar

Installationen av integrerbara vinkylar kan liknas vi integreringen av inbyggbara ugnar i köksmiljön. Ventilationen sitter på baksidan och det krävs en stark stomme som klarar av vinkylens tyngd (även när den är fylld med flaskor).

Installationsvideo för inbyggbara vinkylar

Kom ihåg att inbyggbara vinkylar har sin ventilation på framsidan och att det är viktigt att kylen får tillräckligt med lufttillförsel.

Fler frågor?

Kontakta gärna vår kunniga kundtjänst om du har fler frågor om installationen av vinkylar.
Vi har över 50 års samlad erfarenhet av vinkylar och hjälper dig mer än gärna!