Guide för utekök

Välkommen till vår köpguide för utekök! Vi är här för att med hjälp av vår expertkunskap vägleda dig till det perfekta uteköket för dina behöver, din plånbok och dina drömmar! I denna guide kommer vi att förklara vad ett utekök är, vad det innebär när ett utomhuskök kallas för "modulutekök" och vilka funktioner som kan och ska finnas i ett utekök. Missa inte stycket med vanliga frågor om utekök som du hittar längst ner i denna köpguide för utomhuskök-

Vad är ett utekök?

Ett utekök, även känt som utomhuskök eller utekök med grill, är en anordning som är utformad för matlagning och matförberedelse utomhus. Det är en fantastisk tillägg till din trädgård, terrass eller uteplats och ger dig möjlighet att njuta av matlagning och social samvaro i friska luften. Många tror att utekökets främsta tillagningsform är grillning. Detta stämmer i viss utsträckning men vill du så finns det många fler möjligheter! På en sidobrännare kan du t.ex. koka pasta till pastasalladen, i pizzaugnen kan du grädda en färsk pizza och på teppanyakihällen, även kallat stekhäll, kan du woka och steka grönsaker som i Japan.

Det finns två olika typer av utekök: fristående utekök, även kallat modulutekök, och integrerat utekök. Integrerade utekök är perfekt för dig som är hemmafixare då du bygger stommen av uteköket själv och bygger in enskilda moduler såsom grill, dörrar och skåp. Föredrar du ett utekök som är lättare att installera rekommenderar vi ett modulutekök som du kan läsa mer om i stycket nedan.

Vad är ett modulutekök?

Ett modulutekök är en flexibel lösning som består av olika fristående moduler som kan anpassas och kombineras efter dina behov och preferenser. Du kan välja olika moduler såsom grillar, sidobrännare, förvaringsskåp och andra tillbehör för att skapa ditt drömutekök och sedan ställa dem bredvid varandra i den ordning du föredrar. Modulutekök är enkla att installera och ger dig möjlighet att anpassa och bygga ut ditt utekök över tiden. Du kan till exempel börja ditt utekök med en grill, en vask och en förvaringsmodul för att efter några år bygga på med en pizzaugn, ett kylskåp eller en annan modul du känner ett behov för.

De flesta fristående uteköken är tillverkade helt i rostfritt stål och klarar alla väderlägen. För att de verkligen ska göra det är det dock viktigt att välja ett utekök av god kvalité för att det ska hålla i många år.

Vilka funktioner finns i ett utekök?

Ett utekök kan vara utrustat med olika funktioner och tillbehör för att passa dina matlagningsbehov och preferenser. Här är några vanliga funktioner som kan finnas i ett utekök:

  • Grill: En grill är hjärtat i ett utekök. Du kan välja mellan gasolgrillar, kolgrillar eller kamadogrillar beroende på dina preferenser.
  • Sidobrännare: En sidobrännare ger dig möjlighet att koka, steka eller tillaga tillbehör samtidigt som du grillar. Det ger extra flexibilitet i matlagningen.
  • Förvaringsmodul: Förvaringsskåp ger dig utrymme att lagra köksredskap, grilltillbehör och matvaror inom räckhåll. Förvaringsmoduler finns antingen med lådor eller skåpsdörrar.
  • Diskbänk: Om du planerar att ha rinnande vatten i ditt utekök kan en diskbänk vara en praktisk funktion för rengöring. Tänk på att en del utekök bara har kallvattenanslutning.
  • Pizzaugn: En pizzaugn är ett fantastisk tillägg till ditt utekök om du älskar att laga och njuta av färskt bakad pizza utomhus. Med en pizzaugn kan du uppnå höga temperaturer för att få den perfekta krispiga skorpan och smälta osten på din pizza.
  • Teppanyaki-häll: En teppanyaki-häll är en platt stekhäll som används för att laga mat på japanskt teppanyaki-sätt. Det ger dig möjlighet att tillaga rätter som kött, skaldjur, grönsaker och fisk på en jämn och hett yta.
  • Skydd: För att skydda ditt utekök från dåligt väder och förlänga dess livslängd kan du använda skyddsöverdrag eller investera i ett fristående utekök som kan rullas in under vintermånaderna.

FAQ - Vanliga frågor och svar om utekök


Vilket material bör mitt utekök vara tillverkat i?
Det är viktigt att välja ett utekök som är tillverkat av material som tål utomhusmiljön. De flesta av våra produkter är tillverkade av 304 SS stål, som är lämpligt för matkontakt, rostfritt och kan hantera olika väderförhållanden. Det är också lätt att rengöra och underhålla.

Var ska jag placera mitt utekök?
Vid placeringen av ditt utekök bör du överväga att ha enkel åtkomst till el och vatten om du planerar att ansluta dessa. Placera också uteköket på en relativt vindskyddad plats för att undvika olyckor på blåsiga dagar.

Vad kostar ett utekök?
Priset för ett utekök varierar beroende på storlek, materialval, funktioner och varumärke. Enklare modulutekök kan börja från några tusen kronor, medan mer avancerade inbyggbara utekök kan kosta från flera tiotusentals kronor och uppåt. Det är viktigt att sätta en budget och jämföra olika alternativ för att hitta ett utekök som passar både dina behov och din plånbok. För specifika priser och erbjudanden, kontakta våra uteköksexperter.

Vilket varumärke ska jag välja?
Vi erbjuder utekök från välrenommerade varumärken som Myoutdoorkitchen, Skeldervik, Steel och Indu+. Alla dessa varumärken har lång erfarenhet och specialisering inom branschen och erbjuder hållbara utekök i slitstarkt material.

Inspiration utekök